ETUSIVU:

AJANKOHTAISTA:

ESITTELY:

Yhdistyksen tarkoitus

YHTEYSTIEDOT:

Johtokunta   

TOIMINTA:

Pirtillä ja Kuljulla tapahtuu   

JULKAISUT:

Myytäviä kirjoja   

HISTORIA:

Pirtin ja Kuljun historiaa

JÄSENYYS:

Liity jäseneksi   

PALAUTE:

Postia yhdistykselle   

KARTTA:

Heikkilän pirtin sijaintiPirtin historiaa

Heikkilän vanha päärakennus eli Heikkilän pirtti on Ylöjärven vanhimpia rakennuksia. Kuljun perinneyhdistys teetti muutama vuosi sitten rakennuksen iänmäärityksen. Sen teki Joensuun Yliopiston dendrokronologian laboratorion esimies Pentti Zetterberg poraamalla seinähirsistä vuosirengasnäytteitä. Tulos oli päätä huimaava. Vanhimmat rakennuspuut olivat aloittaneet kasvunsa 400 vuotta sitten! Ruotsi-Suomessa oli 1690 lopulla erittäin ankarat katovuodet, eli suuret kuolonvuodet, jolloin kolmasosa väestöstä menehtyi nälkään. Niinä vuosina puu ei juuri kasvanut paksuutta, mikä helpottaa vuosirenkaisiin perustuvan iänmäärityksen.

Rakennuksen vanhin osa on itäpää, eli korkeiden nurkkakivien päällä oleva osa. Puut on kaadettu talvikaudella 1798-99 ja käytetty rakennushirsiksi mitä todennäköisimmin kesällä 1799. Läntinen osa eli pirtti on rakennettu kesällä 1842.

Vuonna 1799 suunniteltiin jo Kuljun tilan jakamista kolmeen osaan veljesten Antin, Erkin ja Heikin kesken. Tuloksena syntyivät Anttila, Erkkilä ja Heikkilä. Henrik Kulju eli tuleva isäntä Heikki Juhanpoika Heikkilä oli syntynyt vuonna 1774 ja siis 25-vuotias, kun pirtin vanhin osa rakennettiin. Hänen isänsä oli kuollut kauan sitten ja äiti oli jo 70-vuotias. Kuljun tilan jako tapahtui vuonna 1804 isojaon yhteydessä.