ETUSIVU:

AJANKOHTAISTA:

ESITTELY:

Yhdistyksen tarkoitus

YHTEYSTIEDOT:

Johtokunta   

TOIMINTA:

Pirtillä ja Kuljulla tapahtuu   

JULKAISUT:

Myytäviä kirjoja   

HISTORIA:

Pirtin ja Kuljun historiaa

JÄSENYYS:

Liity jäseneksi   

PALAUTE:

Postia yhdistykselle   

KARTTA:

Heikkilän pirtin sijainti



Yhdistyksen toimintavuodet:
2003 2004 2005 2006 2007
2008 2009 2010 2011 2012
2013 2014 2015 2016 2017
2018 2019 2020

Yhdistyksen toimintavuosi 2005

Ahti Anttila jatkoi yhdistyksen johtokunnan puheenjohtajana. Yhdistyksen jäsenmäärä oli vuoden alussa 27.

Kirkkokonsertti

Perinneyhdistyksen toiminnan tukemiseksi järjestettiin Ylöjärven kirkossa 20.2.2005 kirkkokonsertti, jossa esiintyivät oopperalaulaja Jyrki Anttila ja pianotaiteilija Maila Sulasaari. Tilaisuuden juontajana toimi Juhani Vahtokari. Konserttia kuulemassa oli 360 henkilöä.

Taideleiri

Taideleiri pidettiin toista kertaa Heikkilän pirtin maisemissa 1.-3.7.2005. Opettajana oli taidemaalari Pentti Kokko. Taideleirin jälkeen Heikkilän pirtti taidenäyttelyineen oli avoinna yleisölle sunnuntaista 3.7. keskiviikkoon 6.7. Pentti Kokko lahjoitti yhdistykselle taulun arpajaisten palkinnoksi.

Sukukirjan julkistus

Torbjörn Nikuksen kirjoittaman kirjan "Koljonselän tuulissa" julkistamistilaisuus oli 30.11.2005 Ylöjärven kirjastossa. Kirjasta otettiin aluksi 300 kappaleen painos.

Ylöjärven Kuljun perinneyhdistys

Kuvassa Ahti Anttila, Sirpa Heikkilä ja kirjan tekijä Torbjörn Nikus

Joulunajan iltapäivä

Jouluanjan iltahetki perinteisellä ohjelmalla pidettiin 18.12.2005 Heikkilän pirtissä. Tilaisuuteen osallistui 66 henkilöä.

Ylöjärven Kuljun perinneyhdistys

Kirsti Mäntynen esitti lausuntaa

Ylöjärven Kuljun perinneyhdistys

Kuvassa Sirpa Heikkilä, Ahti Anttila ja Risto Takkinen


Vuoden aikana Heikkilän pirtissä vieraili 370 kävijää.


Pirtti lehtien palstoilla

Ylöjärven Sanomat 25.5.2005

Tässä muutama lainaus Esa Sitarin jutusta:

Ylöjärvellä, Taivalpohjan kylässä ja Näsijärven rannalla sijaitsee Heikkilän tila ja sen vanha päärakennus. Historian kirjat tuntevat tilan aikaisemmin nimellä Kulju. Tai nimellä Culju, niin kuin sen ensimmäiset sukupolvet sukunimensä kirkonkirjojen mukaan kirjoittivat.

Päärakennuksen koko on suuri ja tekotapa toisen päädyn kohdalta on erikoinen. Rakennuksen pituus on 23 metriä ja leveys 9 metriä.

Rakennuksen toinen pääty on tehty kivipinojen päälle. Päädyn alta on aikoinaan kuljettu hevosella.

Ylöjärven Kuljun perinneyhdistys

Päärakennus oli asuttu ympärivuotisesti vielä vuonna 1980, jonka jälkeen se on ollut asumaton.

Heikkilän vanhan päärakennuksen miljööseen kuuluu myös aittarakennus, jonka päätyyn on veistetty vuosiluku 1838.

Ylöjärven Sanomat 3.6.2005

Juhani Vahtokari opastaa reitin vanhalta Kuruntieltä Kuljulle otsikolla Tähtäimessä tuulimylly ja Heikkilä:

Nyt hurautetaan takaisin Kuruntielle. Käännymme oikealle, kohti Mutalaa. Ensin tulemme kuitenkin Yliselle, jonka vanhan kartanon komea päärakennus vilahtaa oikealla kun tarkasti katsotaan.

Parin notkon jälkeen on viitta Voionmaan opisto. Se on saanut nimensä tunnetun yhteiskuntatieteilijän Väinö Voionmaan mukaan ja oli aikanaan yksi Suomen aatteellisista kansanopistoista. Mutta me jatkamme. Oikealla olevan entisen kaupan jälkeen ajamme hetken ja käännymme oikealle. Jos haluamme vilkaista kaupungin (silloin) pohjoisinta koulua, sekin käy.

Mutta eteenpäin. Pienen metsätaipaleen jälkeen notkossa on Mutalan seurojentalo, suosittu kesähääpaikka. Olemme Pohjankylän aukeilla mailla. Tie myötäilee kauniisti maisemaa. Vasemmalla puistikossa on taidemaalari Yrjö Mustosen koti ja ateljee, ja kun jatkamme vielä, tulemme Pohjankylän Pietilän komean taloryhmän kohdalle. Käännymme heti jyrkästi vasemmalle, ja hiljaa ajellen voimme katsella maatilaa, jossa viimeinen Niskavuori-elokuvan versio tehtiin Matti Kassilan ohjauksella.

Nyt sitten ihailemmekin maaseudun näkymiä kilometrikaupalla, kunnes edessä häämöttää tuulimylly ja taloryhmä Heikkilä, Erkkilä, Vikelä. Tuulimylly on vuodelta 1838 ja edelleen käyttökunnossa. Nyt auto parkkiin ja pieni kävely jalojen lehtipuiden varjossa tien suunnassa. Oikealla tulee näkyviin Heikkilän tilan upea yli kaksisataa vuotta vanha päärakennus. Sitä kannattaa käydä ihastelemassa pihan piirissä saakka. Näsijärvimaisemat tältäkin mäeltä ovat suurenmoiset!